ENAMORATS d’Alfred Hayes

He de confessar que m’agraden el llibres que parlen d’amor. Però no d’amor, sinó d’Amor. De l’Amor en majúscules que et submergeix en el tumultuós món de les anades i vingudes, de les pors, de les passions, dels inicis però també dels finals. I crec que “Enamorats” és una dosi justa i mesurada per saciar a qualsevol lector amb aquestes inquietuds.

Curt però intens, s’endinsa en una relació de parella fins a nivells poc habituals en la literatura comú. Els personatges, sobretot el protagonista des de qui observem els fets, es mostren en totes les seves dimensions, aportant una visió extremadament palpable de les relacions.

És una radiografia perfecta de l’amor, però sobretot, del desamor.

enamoratsalfredhayes

“I m’imagino que ella, d’una manera abstrusa i enrevessada, també va experimentar, malgrat tot, la sensació de la seva irrealitat. Ella també sabia que les paraules que pronunciàvem amb facilitat o amb entrebancs no deien mai la veritat; potser també li semblava tot una mica sospitós.  No obstant això, segons l’ortodòxia dels petons i del desig, aparentment estàvem enamorats; considerant els senyals, la gelosia, l’afany de possessió, els rampells de passió, la necessitat recíproca, aparentment ens estimàvem. Fèiem tanta pinta d’enamorats com la que poden fer els enamorats; i si ara incideixo en el fet que, d’alguna manera, en algun lloc, hi havia una mena de mentida, una mena de simulacre, que en algun racó del nostre interior els violents escarafalls ressonaven amb un punt d’ironia, i que, sota la superfície, hi havia un altre motiu per al que dèiem i el que fèiem, potser només és perquè, com les dones després del part, no sabem restablir la realitat del nostre dolor, i ens resistim a creure que fóssim nosaltres els que vam cridar a la maternitat, els que vam clavar les ungles als llençols o els que vam acabar amb el front amarat de suor, i qui sap si un sentiment tan intens, al capdavall, ens fa experimentar una sensació d’irrealitat tan punyent com si mai haguéssim sentit res.” 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s