ÀNIMA de Wajdi Mouawad

Des del moment en què en Wahhch Debch, protagonista d’aquesta història, descobreix el cadàver de la seva dona, assassinada i violada, comença un camí que el portarà, i amb ell al lector, a la recerca de l’autor d’aquest acte brutal.

I així comença un periple agònic, en el què l’home i la bèstia es barregen en un escenari que bascula entre la realitat i la ficció, entre el passat i el present i on els instints prenen protagonisme.

Amb una capacitat evocadora brutal i, a vegades, insuportable, Mouawad aconsegueix que les olors, els sabors i les sensacions arribin a tu amb tota la cruesa i sense avís. Com a la vida mateixa, el que ha de passar passa, de cop i amb conseqüències. És una lectura que es viu i es pateix amb tots els sentits. “Ànima” és una història visceral. Que t’atropella, que et mossega, que t’esqueixa. I allò que et trenca, difícilment trobarà sutura, perquè el pou on et capbussa és profund, fosc i ple de les misèries humanes més inhòspites. Mouawad t’obliga a mirar-lo de cara, i per això fa mal, perquè en aquest pou tots hi tenim un peu.
“Ànima” és una obra d’art. Una delícia que desborda intensitat i sofriment. “Ànima”, com diuen els seus editors, és una bèstia.
164cf-cobertaanima
“Ets d’una raça salvatge, un fill brut de la natura. No has de deixar de ser-ho. No et vull domesticar, no vull convertir-te en temorós, en animal sotmès, en animal cec. Et donaré la meva veu, et donaré la meva llengua, tu em donaràs els teus silencis, em donaràs el teu present. Ets un gos, de la raça dels llops. Gos és una paraula, és la paraula que et designa. Jo sóc un home de la raça dels humans. Home és una paraula, és la paraula que em designa. Home i gos anirem de costat per la superfície de la terra. Però en un home que camina hi ha altres homes que caminen i sota la terra hi ha més terres i darrera els noms dels països hi ha altres països. És important que ho sàpigues.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s