RES NO S’OPOSA A LA NIT de Delphine De Vigan

La Delphine es va trobar la seva mare morta al llit. Un suïcidi. I ella, passat el temps, decideix escriure.

Aquesta és una d’aquelles històries que no s’obliden, de les que no se’n van. Escrita des de la necessitat de comprendre, de conèixer, de saber. L’autora és qui ens fa partícips com a lectors del seu viatge a través d’un laberint familiar de silencis, tabús i mitges veritats que l’aproparan a la figura de la seva mare.

Un llibre d’aquells que t’obliga a abaixar la mirada, a respirar profundament i empassar saliva,  tot sabent que la veritat pesa, que és inevitable i que ningú ens pot salvar de la dosi que en tenim assignada.

Té moments literàriament extraordinaris i sentències demolidores. A mi em va caure al damunt: “Ningú no pot impedir un suïcidi”. I llavors és quan vaig entendre que res no s’oposa a la nit, que a vegades no hi ha cap llum capaç d’obrir-se camí en la fosca, que hi ha foscors amb les que hem de saber conviure, buits que hem d’aprendre a habitar i pesos que hem de saber suportar.

A vegades hi ha qui fa un pas endavant i mostra un tros de la seva ombra, i a la resta ens arriba el desconcert, l’eco dels seus fantasmes, que són els nostres. Malgrat tot, llegir, com escriure, en temps obscurs, ens acaba resultant reparador.

res no s'oposa a la nit

2 pensaments sobre “RES NO S’OPOSA A LA NIT de Delphine De Vigan

  1. Ais, vaig llegir l’any passat Basat en una història real i va ser un xasco (per a mi, és clar, a moltíssima gent li va encantar). Així que, tot i que sé que aquest és totalment diferent, em costa molt tornar a apropar-me a de Vigan. Ja veurem, ja veurem.

    • Només puc dir-te que aquest no és un llibre convencional. Combina el relat en primera persona de la seva infància i de la vida de la seva mare, amb un relat en paral·lel del procés de creació del llibre (dificultats personals, frustracions, sorpreses…). M’ha semblat un tresor i fet amb molta sensibilitat.

      T’animo a que t’animis 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s