STONER de John Williams

En William Stoner, seguint la voluntat dels pares, emprèn estudis universitaris sobre agricultura per tal de millorar el rendiment de les terres de la propietat familiar de Missouri. Després d’haver estat criat al camp, és en aquest context universitari on té l’oportunitat de poder refermar-se en la seva autèntica passió: la literatura, que acabarà materialitzant-se en l’ofici de professor, del que en farà un art fins al dia de la seva mort.

Aquesta història es teixeix enmig d’un context polític i cultural marcat per les dues grans guerres del segle XX, i per una vida aparentment gris, mancada d’amor i passió per res que no fos el seu entorn professional i acadèmic. El pas del temps, tan ben narrat per John Williams, exposa el nostre protagonista  a la intempèrie afectiva en molts moments al llarg del relat. La solitud, l’amistat, l’amor… la vida que passa.

Una història corrent. Res en aquest llibre sembla extraordinari, un “anar fent” que camina de forma plàcida. Però sota aquesta aparença innòcua, “Stoner” s’eixampla a mesura que vas llegint i et va impregnant sense estridències. Hi creix una aureola d’amor als llibres i a la lectura que envolta tot el text i que no pot no conquerir els cors dels qui estimem els llibres.

Aquest aire que conté, aquest eco lector que hi ressona fa que sigui un d’aquells llibres que es converteixen en un amic. Un amic al que pots recórrer sempre que ho necessitis. Que et reconforta pel sol fet de saber que hi és, allà al prestatge, al costat d’aquells altres bons amics.

I pensant-hi bé, potser és això el que millor descriu aquesta història, “Stoner” és un amic. Algú que enmig de la grisor ha sobreviscut, sempre de la mà d’un llibre.

stoner

“A una dona o a un poema, senzillament els deia: Mira! Sóc viu.”

 

2 pensaments sobre “STONER de John Williams

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s