LA MORT I LA PRIMAVERA de Mercè Rodoreda

“Deia passo…i tot queda. L’home que viu entre la terra i l’aire i és fet d’aigua i viu presoner com el riu que té terra a sota i aire a sobre. El riu és com un home. Sempre pel mateix camí assenyalat, i si de vegades el riu vessa com el cor d’un home quan no pot més, una llei el torna a conduir.” 

Fa dies, per no dir setmanes, que llegeixo molt i escric poc. Que llegeixo gairebé sense alçar el cap, dins la closca. Quan acabo (que no acabo), m’espanta obrir massa la boca, veure massa ulls, perquè no vull que s’escapi res del que ha passat aquí dins. Ho guardo, ho reservo, ho covo. I aquí bull, creix i sedimenta.

I hi torno.

Hi torno.

Passen els dies i aquest silenci, que se m’ha fet imprescindible em diu que això és irreversible, que se m’han girat els ulls, que tan hi veig a dins com a fora i que la necessitat és la vida, i que no m’hi resistiré.

He llegit “La mort i la primavera”. He travessat el riu. I ara, caminaré aquest bosc, fins que em colguin.

68lamortilaprimavera

“Era allò… No res: un deix de vida. Ho sé ara. M’ha costat d’aprendre. Era aquella cosa que ve però mai quan jo ho vull… que per tornar a tenir una estona… el moment d’un respir o d’un morir… no el record. El record no val. De debò.”

 

 

 

 

2 pensaments sobre “LA MORT I LA PRIMAVERA de Mercè Rodoreda

    • No pot ser el “millor llibre ever”. D’entrada perquè és una obra “inacabada”, malgrat que aquesta edició inclou parts alternatives, finals pòstums i demés,… També perquè la Rodoreda no la va publicar en vida, i ni tan sols la va considerar com a tancada, i això ja obre l’etern debat sobre si s’ha de publicar allò que l’autor no va publicar en vida…

      Ara, que la seva lectura és pertorbadora i impactant, per mi sí. A més a més, és més vigent que mai tot el que hi diu. Una faula fosca, crua i tristament certa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s