EL FERROCARRIL SUBTERRANI de Colson Whitehead

Promet i no decep. Colson Whitehead ha escrit un llibre extraordinari. Una novel·la que no busca la complaença del lector, que no fa concessions, i això m’agrada. El text t’atrapa des de bon principi i et fa recórrer un túnel fosc i fred en una solitud compartida amb la Cora, una protagonista extraordinària, d’aquelles que no s’obliden.

Admeto que em feia molta mandra llegir un llibre sobre l’esclavitud, admeto que la meva mandra s’alimentava de prejudicis sobre qualsevol literatura sobre el tema. Que sí, que ja ho sé, que les maldats de l’home en aquest món fan feredat i cal parlar-ne, fer-ho córrer, fer cicatriu, fins i tot als que n’estem a milers de quilòmetres en temps i espai.

Però, calla, que precisament aquesta és la qüestió, qui ni tan lluny ni tan enrera. Són aquí. No els grans terratinents i magnats dels camps de cotó del sud dels Estats Units, sinó els que prenen com a propi el poder de decidir qui val i qui no val, qui mereix la llibertat i qui no. Erigits en dèspotes, alguns escollits d’altres imposats, segueixen jugant a un joc macabre amb el beneplàcit col·lectiu que els hi atorguem callant.

Fora mandra. Per això cal llegir “El ferrocarril subterrani”. Perquè els que s’ofeguen al Mediterrani, els que malviuen als CIEs, els que fugen de les guerres i se’ls tanquen totes les portes, els que encara avui són venuts clandestinament, els que troben barreres burocràtiques que els impedeixen escollir com i on volen viure,… Tots ells han pujat al ferrocarril subterrani. I són aquí, ara i aquí.

COBERTAELFERROCARRIL-693x1024

 

“Hi tenia traça fulminant amb la mirada. Alçant la vista des de la roda dels esclaus o des del foc de vidre de la cabana per perforar algú com un dels escarabats o dels àcars de les urnes dels insectes. Les víctimes, com que no esperaven aquell atac tan estrany, sempre claudicaven, reculaven fent tentines, miraven a terra o estiraven els companys per marxar d’allà. Era una lliçó positiva, pensava la Cora, la constatació que l’esclau, l’africà que viu entre vosaltres, també us mira.”

4 pensaments sobre “EL FERROCARRIL SUBTERRANI de Colson Whitehead

  1. Certament, un llibre que val la pena llegir, pel que explica i com ho explica, tot i que a priori ens pot fer mandra perquè no parla de coses agradables, però la bona literatura ja ho té això.

  2. Tothom en parla molt i molt bé, així que tot i la duresa del que explica, que només és la crua realitat, crec que valdrà la pena, me l’apunto.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s