Recomanacions i temptacions per aquest SANT JORDI 2018 (2)

Últimament estic submergida en la ficció gairebé al 100%, potser perquè la realitat em sobrepassa, però bé, hi ha algunes publicacions recents que es mereixen un subratllat més que intens. Som-hi:

  • Per combatre aquesta època de Rob Diemen

Allò que dèiem, el moment social i polític actual requereix nodrir-se de tot allò que ens ajudi a comprendre i a combatre. Arcàdia Editorial és una garantia solvent de rigor i qualitat en les veus publicades, així que, amunt! En aquest cas, dos petits tractats sobre el feixisme en els nostres dies. Que sí, que cal que comencem a dir les coses pel seu nom: feixisme.

per combatre aquesta època

  • La guerra no té cara de dona de Svetlana Aleksiévitx

La veu d’Aleksiévitx sempre posa el focus allà on no hem volgut mirar abans. Sí, també hi havia dones lluitant a la Segona Guerra Mundial, i les seves lluites ara prenen paraula. Som privilegiats de poder llegir-la en català gràcies a la feinada de Raig Verd i del traductor Miquel Cabal. «La guerra femenina té uns colors, unes olors, una llum i un espai propis. Té paraules pròpies. No hi ha herois ni gestes increïbles, només hi ha persones que porten a terme una activitat humana que és inhumana.» No és prou temptador?

COBERTA-DONES-TEMPS-DE-GUERRA_4-193x300

  • La mare de totes les preguntes de Rebecca Solnit

Seguim amb veus de dona. La Solnit és imprescindible, us ho havia dit? Té una capacitat de barrejar la contundència i la ironia extraordinària. El nus d’aquest llibre és una pregunta: «Perquè no tens fills?» Com a dona, com a lectora, com a persona socialment compromesa, no puc fer més que recomanar aquest, i qualsevol dels seus dos llibres traduïts al català per Marina Espasa i editats tots ells per Angle Editorial. Parla clar i això ens cal, ens cal molt.

LamaredetoteslespreguntesPortada.small

  • Caminar de Henry David Thoreau i La passejada de Robert Walser

He llegit el de Thoreau i em deleixo per llegir el de Walser. Malgrat que ja els hi suposo una distància, sé que els uneix un fil. Potser la necessitat contemplativa? Potser el deixar-nos caminar? La necessitat de mirar endins mirant enfora? Trobo que la unió entre l’home i la natura tan escrita i explicada mai ho serà prou, perquè només es pot comprendre des de l’experiència. En aquest cas, dues experiències prou fondes com perquè valgui la pena llegir-les i deixar-se contagiar per l’anhel de caminar. Menció especial per l’Editorial Flâneur que hem conegut aquest 2017 i que edita joies.

  • Mary Shelley i el monstre de Frankenstein de Ricard Ruiz Garzón

Ah, pels amants dels clàssics, Mary Shelley és una parada obligatòria. Una personalitat més que interessant i una vida molt reinterpretada al llarg de la història. Ara és Ricard Ruiz qui reconstrueix vida, obra i pensament d’aquesta gran escriptora en un sol volum que vol commemorar, també, els dos-cents anys de la seva obra Frankenstein. Shelley va posar nom al monstre i va obrir la caixa de Pandora.

MaryShelleyPortada.small

Fins aquí la tria d’avui de llibres de no ficció, i pel que veig, Angle Editorial s’emporta la palma en les meves eleccions. D’aquí o d’allà, l’important és que circulin, les idees i els llibres. Aquest cap de setmana serà el torn de la poesia, i potser, algun clàssic, d’aquells que no trobareu a les piles d’aquests dies, però que sense la seva existència moltes de les piles serien buides. Seguim!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s