VACANCES D’HIVERN, de Bernard MacLaverty

Arriben les vacances d’hivern i en Gerry i la Stella, una parella de jubilats, embarquen a l’avió que els portarà a Amsterdam a passar un cap de setmana llarg. Ella ja ha planificat perfectament els dies que hi passaran, ha calculat tot el que els cal dur a la maleta i s’ha preocupat que res quedi pendent, ell es deixarà portar.

Són les vacances d’una parella estable que a base de rutina ha anat cosint les fissures per anar fent, acostumats l’un a l’altre, i és la prosa, precisa i sense excessos d’emotivitat, de Bernard MacLaverty la que ens mostrarà les flaqueses i les pors de cadascun. Ella busca dotar de més transcendència i significat els anys que li queden per viure, ell espera els moments de solitud per preparar-se un altre whisky, només un altre.

Dues individualitats que han buscat sortides diferents a l’abisme que albiren no gaire lluny, a la buidor de l’existència, a la vellesa, al final. Una constructiva, l’altre destructiva. I entre el petó que es fan sempre que pugen sols a un ascensor i l’ampolla de whisky amagada dins la jaqueta hi ha totes les ganes i tots els silencis i també algun secret.

Al llarg de la novel·la emergeix la reflexió sobre el pas del temps, la necessitat de fer balanç i, com el bloc de gel que queda solitari al carrer després de fondre’s la neu, alguna cosa s’ha anat desfent lentament entre ells dos, alguna cosa que quan desaparegui del tot, els haurà canviat per sempre.

La Stella i en Gerry es van enamorar fa molts anys, han conviscut entre passions i rutines i, ara, de l’amor en queda l’ombra i el pòsit de les arestes mal llimades, però malgrat tot i sobretot, són un conjunt de dos. Dues vides que discorren de costat, que es troben i s’amaguen. Que volen, però no sempre poden.

Vacances d’hivern és el retrat d’una crisi que mostra els fonaments de l’amor en una dimensió real que obvia els tòpics. Els dubtes, la decepció, la tristesa, però també la tendresa, la fe i la voluntat són presents en aquestes vacances conjugals que acaben transformant el gest del lector en un somriure còmplice.

MacLaverty

 

 

 

Vacances d’hivern, de Bernard MacLaverty / Traducció d’Anna Llisterri / Edita L’Altra Editorial / Octubre 2019 / 255 pàgines

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s